Jørgensen van RSCA met goals tegen Brugge, overlever aanslag en kennis van Riemer (2024)

RSC Anderlecht stelde donderdag Mathias Jattah-Njie Jørgensen – voetbalnaam Zanka – voor als nieuwe aanwinst. Maar wie is de 34-jarige Deense verdediger? VoetbalPrimeur.be praat je bij over zijn liefde met Kopenhagen, zijn goals tegen Club Brugge, zijn samenwerking met Brian Riemer en over die keer dat hij in Parijs de dood in de ogen keek.

FC Kopenhagen als rode draad

Jørgensen is ondertussen 34 jaar oud en de Deen zag al heel wat van Europa. Zijn eerste buitenlandse club was het Nederlandse PSV. Daarnaast was hij ook actief in: Engeland (Huddersfield Town en Brentford), Duitsland (Fortuna Düsseldorf en Turkije (Fenerbahçe SK). Toch is er een ploeg uit zijn geboorteland die als een rode draad doorheen de loopbaan van Jørgensen loopt, FC Kopenhagen.

In 2007 maakt Jørgensen de overstap van de kleine ploeg uit Kopenhagen, B.93, naar het grote FC. Daar viert hij zijn debuut bij de grote jongens en versiert hij in 2012 een transfer naar PSV. Even voordien liep hij nog een zware blessure op, waardoor hij meer dan een half jaar miste. Ondanks de hoge verwachtingen bleek PSV niet het paradijs. Twee verloren jaren later sluit Kopenhagen de verdediger terug in de armen. In 2020 sluit hij voor een derde keer aan bij de kern van Kopenhagen, ditmaal op huurbasis.

In totaal speelde Jørgensen 303 duels voor FC Kopenhagen. Dat is bijna dubbel zoveel als zijn wedstrijden voor buitenlandse clubs samen. Voor Huddersfield Town kwam hij 65 keer uit. Bij Brentford speelde hij 48 matchen. Bij PSV trad hij in de A-ploeg 22 keer op. Bij Fener stopte de teller na 21 duels en de fans van Fortuna Düsseldorf zagen Zanka 11 keer in actie.

Gevulde prijzenkast (in Denemarken)

Bij Kopenhagen boekte Jørgensen het nodige succes. Liefst vijf keer veroverde hij met de ploeg de Deense landstitel. Op het palmares van de speler vinden we ook vijf Deense bekers terug. Buiten zijn land van herkomst was Jørgensen de voorbije jaren minder succesvol. In Nederland veroverde hij ooit nog de Supercup, maar dat is zijn enige prijs buiten Denemarken tot nu toe.

Twee doelpunten tegen … Club Brugge

Met Jørgensen haalt Anderlecht een verdediger in huis die ervaring heeft in de Superliga, de Eredivisie, de Süper Lig, de Bundesliga en Premier League. Jørgensen heeft ook Champions League-ervaring. In het hoofdtoernooi scoorde hij ook twee keer. De tegenstander van dienst? Club Brugge. In het seizoen 2016-2017 verloor Club Brugge met 4-0 en 0-2 van FC Kopenhagen in de groepsfase van de Champions League. In beide duels trof Jørgensen raak.

Nooit een vaste waarde bij Denemarken

In Denemarken stond Jørgensen destijds bekend als een groot talent. Niet veel na zijn debuut bij Kopenhagen mag hij voor de eerste keer het shirt van Denemarken aantrekken. Niemand minder dan Anderlecht-legende Morten Olsen laat in november 2008 de centrale verdediger debuteren bij de nationale ploeg van Denemarken. Nu bijna 16 jaar later staat het aantal caps van Jørgensen op 37, waarvan 16 oefeninterlands.

Een vaste basisspeler is hij bij Denemarken nooit geworden. In 2018 mocht hij mee naar het WK. Pas in de derde groepsmatch (0-0 tegen Frankrijk) mag hij starten. Dat doet hij ook in de kwartfinales tegen Kroatië. Daarin lijkt hij heel even de held van de natie te worden door al in de eerste minuut te scoren. Drie minuten later wist Mario Mandžukić de openingsgoal uit. Later wint Kroatië de match na strafschoppen.

Op het EK van 2020 komt Jørgensen tegen België en de rest van het toernooi ondanks een halve finale van Denemarken niet verder dan de bank. Voor het EK 2024 mocht hij zich pas bij de Deense selectie melden na het uitvallen van Victor Nelsson, maar ook in Duitsland maakte hij geen minuten.

Samengewerkt met Riemer

Met Jørgensen haalt Anderlecht opnieuw een Deen in huis. In Brussel kan hij meteen een praatje slaan met Mads Kikkenborg, Anders Dryer en Kasper Dolberg. Die laatste twee kent hij van de nationale ploeg van Denemarken. Nog een oude bekende voor Jørgensen is trainer Brian Riemer. De twee werkten in het verleden samen bij Kopenhagen en Brentford. Toen de verdediger in september 2021 tekende bij The Bees was Riemer er assistent-trainer onder Thomas Frank. Jørgensen gaf destijds aan dat de aanwezigheid van Riemer voor hem een belangrijk punt was om voor Brentford te tekenen. Riemer zelf zei na de transfer: "Hij is een speler waarin we geloven. Hij is een back-up, maar die later in het seizoen meer kan spelen."

Aan de dood ontsnapt in Parijs

Afronden doen we met een opmerkelijk verhaal. In november 2015 spelen zich in Parijs in en rond de concertzaal Bataclan dramatische taferelen af. Liefst 131 mensen laten het leven na terroristische aanslagen. Jørgensen ontsnapte op die bewuste 13 november aan de dood. Toen hij met vrienden een restaurant wilde bezoeken hoorde hij explosies en stond hij naar eigen zeggen oog in oog met een schutter. "Hij schreeuwde. In minder dan een seconde besefte ik wat er aan de aan de hand was begon te rennen voor mijn leven. Ik zag een twaalf tot veertien mensen op straat liggen”, vertelde hij later aan Ekstrabladet.

Det er korrekt jeg er i Paris, jeg var på det sted på Rue Alibert hvor der blev skudt. Både mine venner og jeg er uskadte og i godt behold

— Mathias Zanka (@mzanka) November 13, 2015
Jørgensen van RSCA met goals tegen Brugge, overlever aanslag en kennis van Riemer (2024)
Top Articles
Soul Food Chitterlings Recipe - How to Clean and Cook Chitlins
Akura Charity
Will Byers X Male Reader
Tmf Saul's Investing Discussions
Mrh Forum
Voorraad - Foodtrailers
Sarah F. Tebbens | people.wright.edu
oklahoma city for sale "new tulsa" - craigslist
Chuckwagon racing 101: why it's OK to ask what a wheeler is | CBC News
Hardly Antonyms
Www.paystubportal.com/7-11 Login
Ladyva Is She Married
Truck Toppers For Sale Craigslist
Rhinotimes
iLuv Aud Click: Tragbarer Wi-Fi-Lautsprecher für Amazons Alexa - Portable Echo Alternative
Aldi Süd Prospekt ᐅ Aktuelle Angebote online blättern
Swgoh Turn Meter Reduction Teams
Craigslist Mt Pleasant Sc
Ruben van Bommel: diepgang en doelgerichtheid als wapens, maar (nog) te weinig rendement
Richland Ecampus
Cocaine Bear Showtimes Near Regal Opry Mills
Hobby Stores Near Me Now
Exl8000 Generator Battery
Zillow Group Stock Price | ZG Stock Quote, News, and History | Markets Insider
Johnnie Walker Double Black Costco
Litter Robot 3 RED SOLID LIGHT
The best brunch spots in Berlin
Telegram Voyeur
Ardie From Something Was Wrong Podcast
Revelry Room Seattle
Egg Crutch Glove Envelope
Plato's Closet Mansfield Ohio
Moses Lake Rv Show
Best Workers Compensation Lawyer Hill & Moin
2008 Chevrolet Corvette for sale - Houston, TX - craigslist
Ursula Creed Datasheet
Cookie Clicker The Advanced Method
Infinite Campus Parent Portal Hall County
Wayne State Academica Login
Shane Gillis’s Fall and Rise
Jaefeetz
Senior Houses For Sale Near Me
Portal Pacjenta LUX MED
Best Haircut Shop Near Me
Dragon Ball Super Card Game Announces Next Set: Realm Of The Gods
Congruent Triangles Coloring Activity Dinosaur Answer Key
Random Warzone 2 Loadout Generator
Erica Mena Net Worth Forbes
Noelleleyva Leaks
Frank 26 Forum
When Is The First Cold Front In Florida 2022
Gainswave Review Forum
Latest Posts
Article information

Author: Merrill Bechtelar CPA

Last Updated:

Views: 5365

Rating: 5 / 5 (70 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Merrill Bechtelar CPA

Birthday: 1996-05-19

Address: Apt. 114 873 White Lodge, Libbyfurt, CA 93006

Phone: +5983010455207

Job: Legacy Representative

Hobby: Blacksmithing, Urban exploration, Sudoku, Slacklining, Creative writing, Community, Letterboxing

Introduction: My name is Merrill Bechtelar CPA, I am a clean, agreeable, glorious, magnificent, witty, enchanting, comfortable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.